Home » Informatie & Content » Internet marketing » Organische bezoekers/zoekmachine optimalisatie

Organische bezoekers/zoekmachine optimalisatie


Organische bezoekers

Op deze pagina ga ik je alles uitleggen wat jij moet weten over: Zoekmachine optimalisatie, Zoekwoorden, backlinks en organische bezoekers. Als je dit zelf onder de knie krijgt kun je heel veel kosten besparen, want je krijgt namelijk gratis bezoekers op jouw website. En natuurlijk levert dit je ook meer op want meer bezoekers zijn uiteindelijk ook meer verkopen.


Wat zijn organische bezoekers/zoekmachine optimalisatie (SEO)

Organische bezoekers zijn de bezoekers die je krijgt via Google. En jij kunt jouw website of pagina zo optimaliseren dat deze goed gevonden wordt in Google, dit noem je: zoekmachine optimalisatie.

Bij zoekmachine optimalisatie is het de bedoeling dat jij je website maakt op een manier dat google deze goed vindt en jouw website dus ook beter gaat ranken in de zoekresultaten. Nu is het zo dat google naar meer dan 200 verschillende dingen kijkt om jouw website te ranken, de dingen waar Google naar kijkt noem je: "Search-rankingfactoren". Uiteraard weet ik niet al deze dingen, maar dit is ook helemaal niet nodig. Je moet namelijk zorgen dat je aan de belangrijkste dingen voldoet en hier kom je al erg ver mee. Natuurlijk veranderd google regelmatig wat het belangrijkste is, maar hoe ik je het nu ga uitleggen werkt goed op dit moment (2020). 


Wat zijn zoekwoorden (keywords)

Wanneer iemand iets opzoekt op een zoekmachine als Google, typt hij een of meerdere woorden in waar hij naar opzoek is. Deze woorden noem je zoekwoorden. Vervolgens gaat Google opzoek naar webpagina's waar dit zoekwoord in voorkomt.

Wat je dus wilt gaan doen is er voor zorgen dat jouw webpagina zoekwoorden bevat waarop jij gevonden kunt worden. Nu is het zo dat korte zoekopdrachten (short-tail), eerder opgezocht worden dan lange zoekopdrachten (long-tail). Je typt namelijk eerder in "fiets kopen" dan "waar kan ik mijn fiets kopen".

Maar je zult zien dat je meestal op korte zoekopdrachten meer concurrentie hebt dan bij lange zoekopdrachten. Daarom ben ik een voorstander van lange zoekopdrachten. Je hebt namelijk veel meer kans dat jouw webpagina hoger rankt aangezien er ook minder zoekresultaten en dus concurrenten zijn.


Wat is een SEO titel en een SEO beschrijving

De SEO titel is het dikgedrukte gedeelte wat je ziet wanneer je iets opzoekt in Google. De SEO beschrijving is het stukje tekst onder de SEO titel. Sinds 2020 kijkt google vooral naar korte SEO titels, houd je SEO titel dus lekker kort maar krachtig en houd maximaal 55 karakters aan. Ook je SEO omschrijving moet niet te lang zijn, denk hierbij aan 120 tot 155 karakters.


Waar kan ik goede zoekwoorden vinden?

Om te zien welke zoekwoorden jij het beste kunt gebruiken heeft google een handige tool: De zoekwoord planner. Met de zoekwoordplanner kun jij zien hoeveel zoekopdrachten een zoekwoord gemiddeld per maand heeft. Ook kun je zien hoe hoog de concurrentie is op dat zoekwoord en hoeveel het hoogste bod is voor boven aan de pagina te komen met Google advertenties. Als laatste kun je ook suggesties zien voor zoekwoorden gerelateerd aan jouw zoekwoord, dit is erg handig om nieuwe zoekwoorden te vinden voor jouw website. Het zoeken naar nieuwe zoekwoorden word ook wel zoekwoord onderzoek genoemd.

Google zoekwoordplanner. Resultaten voor het woord: Zoekwoord

Een andere manier om aan goede zoekwoorden te komen die gerelateerd zijn aan jouw zoekwoord, is door het simpelweg in te typen in de zoekbalk bij Google. Wanneer je dit doet zie je onder de zoekbalk gerelateerde zoekwoorden verschijnen en deze kun je vervolgens weer door de zoekwoordplanner halen om de resultaten te zien van deze zoekopdracht.

De zoekbalk van google

En als laatste nog een manier: Je kent het vast wel, het zijn de gerelateerde zoekwoorden die je kunt vinden onder aan de pagina wanneer je iets opzoekt. Deze zoekwoorden zijn ook weer handig te gebruiken voor het optimaliseren van je website.


Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link van de ene website naar een andere website. Een backlink word ook wel een "externe link" of "inbound link" genoemd. Het aantal links naar een website, de kwaliteit en de relevantie van de links hebben een grote invloed op de ranking van een pagina. Het vergroten van de aantal webpagina's die naar jouw pagina verlinken word ook wel "linkbuilding" genoemd. Zorg er voor dat je niet teveel links gebruikt in een tekst, dit maakt de kwaliteit van je tekst lager; teveel links zorgen eerder voor een spam-score dan voor sterke linkbuilding.


Wat is een url?

De afkorting url staat voor Uniform Resource Locator. Een url is een naam die verwijst naar data, dit kan bijvoorbeeld een domeinnaam, pagina of e-mailadres zijn. Je vindt een url bovenaan in de zoekbalk van je internet browser.


Zoekmachine optimalisatie stappenplan

Stap 1: Zoekwoord onderzoek

Maak voor jouw website, pagina of artikel een lijstje met een hoofd-zoekwoord en de zoekwoorden die daarbij passen. Hierboven heb ik je uitgelegd hoe jij zoekwoorden kunt vinden.

 

Stap 2: Zoekwoorden in je url

Ook moet je er voor zorgen dat jouw hoofd-zoekwoord voorkomt in de url van je pagina. Bijvoorbeeld: je verkoopt fietsen op het internet, jouw zoekwoord is fietsen dus je maakt een website aan genaamd "fietsen-winkel.nl". Wanneer jij al een website hebt en je wilt dit voor een andere pagina doen zorg dan dat de naam van je pagina vernoemd is naar je zoekwoord. Bijvoorbeeld: Je hebt de winkel fietsen-winkel.nl en je zoekwoord is "fiets kopen" zorg dan dat de url er als volgt uit ziet: "fietsen-winkel.nl/fiets-kopen".

 

Stap 3: Zoekwoorden in je titel

Gebruik boven aan je pagina een titel waar je pagina over gaat met hierin de zoekwoorden waarop je wilt ranken in google. Zorg dat je titel in grootte letters wordt weergegeven, dit zodat je aan Google en aan je bezoekers laat zien dat dit is waar je pagina over gaat.

 

Stap 4: Zoekwoorden in je tussenkopjes

Wanneer je over een nieuw onderwerp begint kun je gebruik maken van tussen kopjes, hierin geef je aan waar je alinea over gaat. Je kunt tussenkopjes aangeven door deze dikgedrukt te typen of deze in een groter lettertype weer te geven. 

 

Stap 5: Zoekwoorden in teksten

Wanneer jij je zoekwoord onderzoek hebt gedaan en je jouw zoekwoorden weet. Moet je er voor gaan zorgen dat jouw hoofd-zoekwoord vaak voorkomt op jouw pagina. Verwerk je hoofd-zoekwoord en je gerelateerde zoekwoorden in een of meerdere teksten. Maak hier niet overmatig gebruik van; het moet een toevoeging geven aan een zin en niet overkomen als spam.

 

Stap 6: Dikgedrukte zoekwoorden

Wanneer je een tekst hebt geschreven en je hebt zoekwoorden in je tekst gebruikt, kun je er voor kiezen om de eerste keer dat je een zoekwoord gebruikt in een tekst, deze dikgedrukt te typen. Ook hiermee geef je weer aan dat dit een van de zoekwoorden is waarop je gevonden wilt worden. Dit een maal per zoekwoord, per pagina toe te passen is genoeg; Google geeft geen extra waarde aan je pagina wanneer je hetzelfde woord dikgedrukt typt.

 

Stap 7: Zoekwoorden in je afbeeldingen

Zorg dat je op je webpagina afbeeldingen plaatst die passen bij de tekst. Vernoem ook je afbeeldingen naar een gerelateerd zoekwoord die past bij de afbeelding. Het naam geven voor SEO aan een afbeelding doe je in de zogenoemde: Alt-tag. Voeg hier je zoekwoorden in zodat je gevonden kunt worden op Google afbeeldingen.

 

Stap 8: Voeg relevante video's toe

We zijn er inmiddels over uit dat Google heel erg kijkt naar de content op jouw pagina. Zorg er dus voor dat jouw pagina video's bevat met informatie die aansluit op jouw pagina. Het liefste heb je zelfs een video met in de naam een van je zoekwoorden. Ook wil je dat deze video afkomstig is van YouTube, dit is namelijk onderdeel van Google en zal daarom ook beter gerankt worden.

 

Stap 9: Verbeter de snelheid van je website

De snelheid van je website is wederom een belangrijk onderdeel, ook jij vindt het vervelend wanneer een website lang doet over het laden van pagina's, video's of afbeeldingen. Zorg er daarom voor dat jij een webhosting hebt met een goede server en dus een snelle laadtijd. Ook is het belangrijk dat de bestandsgrootte van een bestand op je pagina zo klein mogelijk is. Maak bijvoorbeeld gebruik van het bestand WebP, hiermee kun jij jouw afbeeldingen tot 34% kleinen maken! Je kunt er ook voor kiezen om maar een kleine afbeelding te tonen in plaats van een grote afbeelding; kleinere afbeeldingen worden sneller geladen.

 

Stap 10: Zorg dat er reacties geplaatst kunnen worden

Wanneer andere bezoekers reacties plaatsen onder jouw pagina kan dit voordelen hebben voor jou. Reacties bevatten tekst met vaak de zoekwoorden van jouw pagina of vragen gerelateerd aan jouw pagina. Ook deze reacties worden gezien door Google als aanvulling op jouw pagina. Ook tonen reacties de interactie op jouw pagina, met een reactie laat je aan Google zien dat dit onderwerp actueel en relevant is.

 

Stap 11: Zoekwoorden in je SEO titel en beschrijving

Gebruik je hoofd-zoekwoord altijd in de SEO titel, ook wil je hem gebruiken in je seo beschrijving. Je seo beschrijving moet natuurlijk niet alleen bestaan uit jouw zoekwoorden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je in het kort samenvat waar jouw pagina over gaat. Probeer in ongeveer 3 zinnen iemand over te halen om naar jouw webpagina door te klikken en gebruik hierin jouw zoekwoorden. Verplaats je hierbij in de bezoeker: waar is hij naar opzoek en wat is daarop het antwoord.

 

Stap 12: Anchortekst

Een anchortekst is de tekst waar een link aan gekoppeld zit. Zoals ik je in de volgende stappen uit ga leggen is het maken van links een erg belangrijk onderdeel. Hiermee laat jij aan Google zien dat een andere pagina relevant is aan jouw pagina, of andersom. Maar nu komt het onderdeel dat je altijd moet toepassen wanneer jij een link maakt...

Je kunt er voor kiezen om een hele url als link te plaatsen, echter is dit zeer slecht voor je SEO. Google geeft namelijk waarde aan het woord waarmee jij verlinkt naar een pagina.

Wanneer ik bijvoorbeeld wil verlinken naar een website over muziek, is het beolangrijk dat de link gekoppeld wordt aan het woord "muziek". Hierdoor geef je de pagina waar je naar verlinkt extra waarde op het woord: "muziek". Het beste kun je dus het hoofd-zoekwoord van de pagina waarnaar je wilt verlinken, gebruiken om een link te maken, zo geef je dus een pagina extra waarde met een zoekwoord doormiddel van een backlink.

 

Stap 13: Interne links

Wanneer jij gebruik maakt van interne links, maak jij het voor de bezoeker en dus voor Google makkelijker om gerelateerde pagina's te vinden binnen jouw website. Hierbij is het de bedoeling dat jij bepaalde woorden uit je tekst pakt die relevant zijn aan een pagina op jouw website, vervolgens maak je een link naar die pagina op het woord dat je gekozen hebt.

 

Stap 14: Uitgaande backlinks

Wanneer jij gebruik gaat maken van uitgaande backlinks, doe jij eigenlijk hetzelfde als bij interne backlinks. Alleen link je nu niet naar je eigen website, maar naar die van iemand anders die gerelateerd is aan jouw pagina. Ook dit is erg belangrijk aangezien Google altijd de juiste en relevantste informatie aan een bezoeker wilt tonen.

Stap 15: Externe backlinks

Externe backlinks zijn links vanuit een andere website naar jouw webpagina. Dit is een van de belangrijkste rankingfactoren die je moet gebruiken! Wat je dus moet doen is zorgen dat andere websites, die gerelateerd zijn aan jouw webpagina, een tekst of externe link plaatsen naar jouw pagina. Bij het plaatsen van backlinks is kwaliteit en relevantie het belangrijkste, ook het aantal links naar jouw pagina belangrijk; hoe meer links je naar jouw pagina hebt, zoveel beter word deze gevonden. Als laatste is het belangrijk om te weten dat ook de ranking van de website die naar jou verlinkt een grote rol speelt in ranken met backlinks. Je zult dus eerder iets hebben aan een link van bijvoorbeeld "Eindhovens dagblad" dan van een site met een lagere ranking. Let op: Er zijn bepaalde websites die honderden of soms duizenden backlinks aanbieden voor geld... Ga hier niet mee in zee! Deze backlinks zijn van zeer lage kwaliteit, ook ziet Google dat al deze links rond dezelfde tijd zijn gemaakt, hierdoor word dit door Google eerder gezien als spam dan als een toevoeging voor je SEO.

 

Stap 16: Je website indexeren met Google Search console

Je kunt bij Google aangeven wanneer jouw pagina klaar is om bezoekers te ontvangen, dit doe je met Google Search console. Je kunt hier je website aanmelden om gecontroleerd te worden door Google, ook kun je hier aangeven wanneer je nieuwe pagina's klaar hebt of wanneer een oude pagina opnieuw geïndexeerd moet worden. Je kunt hier ook de statistieken bekijken van de zoekwoorden waarop jouw pagina gevonden word. Je kunt jouw pagina via de volgende link: aanmelden voor Google search console.